top of page

Πόνος στον Ώμο: Αίτια, Διάγνωση & Τρόποι Αντιμετώπισης

Της Φωτεινής Μπουτούρη


Ο πόνος στον ώμο είναι μία κατάσταση που δυνητικά θα επηρεάσει κάθε άνθρωπο σε κάποια στιγμή της ζωής του.


Ο ώμος είναι μία σύνθετη άρθρωση που λόγω της διαρκούς χρήσης της είναι πολύ επιρρεπής σε τραυματισμούς, ενώ ο πόνος μπορεί να υποχωρήσει αρκετά γρήγορα ή να διαρκέσει για καιρό. 


Σε αυτό το άρθρο λοιπόν θα δούμε:


  • Ποια είναι τα αίτια του πόνου στον ώμο

  • Πως γίνεται η διάγνωση

  • Ποιοι είναι οι τρόποι αντιμετώπισης του


Ας ξεκινήσουμε με τα αίτια.


Οι 6 Κυριότερες Αιτίες του Πόνου στον Ώμο


Υπάρχουν αρκετές αιτίες για τον πόνο στον ώμο οι οποίες κυμαίνονται από μία απλή φλεγμονή μέχρι και το κάταγμα ώμου. Σε αυτό το άρθρο θα αναφερθούμε και θα εμβαθύνουμε στις 6 κυριότερες.



Αιτία 1: Φλεγμονή στον ώμο


Αρκετά συχνά ο πόνος στον ώμο οφείλεται σε κάποιου είδους φλεγμονή, είτε στον τένοντα, όπου και ονομάζεται τενοντίτιδα, ή στους ορογόνους θύλακες, στην οποία περίπτωση ονομάζεται ορογονοθυλακίτιδα.


Η τενοντίτιδα του ώμου χωρίζεται σε 2 τύπους:


  • Οξεία, η οποία προκαλείται συνήθως από επαναλαμβανόμενες κινήσεις του ώμου κατά την εργασία ή σε έντονες αθλητικές δραστηριότητες.

  • Χρόνια, στην οποία περίπτωση προκαλείται μετα από επαναλαμβανόμενη  φθορά που συμβαίνει λόγω εκφύλισης των τενόντων με την πάροδο της ηλικίας.


Οι ορογόνοι θύλακες είναι ανατομικοί χώροι με υγρό που λειτουργούν ως προστατευτικά ανάμεσα στα οστά και τα μαλακά μόρια και διασφαλίζουν την ομαλή κίνηση των μυών. 


Η ορογονοθυλακίτιδα, αποτελεί την φλεγμονή αυτών των χώρων και προκαλείται από την υπερβολική χρήση των μυών.


Αιτία 2: Ρήξη τένοντα ώμου


Η ρήξη στον τένοντα του ώμου αποτελεί συχνά αίτιο τόσο για έντονο πόνο στην περιοχή, όσο και για σημαντικό περιορισμό των κινήσεων. Στις περισσότερες περιπτώσεις η ρήξη συμβαίνει στο λεγόμενο στροφικό πέταλο του ώμου.


Πρόκειται για συνένωση τεσσάρων τενόντων: του υπερακανθίου, του υποπλάτιου, του υπακανθίου και του ελάσσονα στρογγύλου. 


Όταν μιλάμε για ρήξη στο στροφικό πέταλο του ώμου, ουσιαστικά αναφερόμαστε σε πλήρη ή μερική ρήξη σε τουλάχιστον έναν από τους παραπάνω τένοντες.


Ρήξη μπορεί να πάθει κανείς είτε μετά από μακροχρόνια εκφύλιση και πολλαπλούς μικροτραυματισμούς, είτε λόγω οξείας κάκωσης. 


Σε κάθε περίπτωση ενδέχεται να έχει σημαντικές συνέπειες για την άρθρωση του ώμου όπως αρθρίτιδα και περιορισμό στην κίνηση και λειτουργικότητα του ώμου.


Αιτία 3: Αστάθεια ώμου


Η αστάθεια ώμου είναι ουσιαστικά αυτό που λέμε στην καθημερινότητα “του βγήκε ο ώμος”. Πρακτικά η αστάθεια του ώμου είναι όταν η κεφαλή του βραχίονα κινειται έξω από την καθορισμένη του τροχιά, δηλαδή έξω από την γλήνη που υπάρχει στο σημείο. 


Εάν η κεφαλή βγει τελείως έξω από την γλήνη τότε μιλάμε για εξάρθρωση του ώμου. 


Η πιο συνηθισμένη αιτία του εξαρθρώματος είναι κάποια απότομη πτώση ή κάποιος αθλητικός τραυματισμός, ενώ κύρια συμπτώματα αποτελούν ο πόνος και κάποιες φορές η αίσθηση ενός νεκρωμένου άκρου. 


Αιτία 4: Αρθρίτιδα ώμου


Η αρθρίτιδα αποτελεί μια μη αναστρέψιμη φλεγμονή στην άρθρωση του ώμου και σταδιακά προκαλεί απώλεια του χόνδρου. Σε προχωρημένο στάδιο, ο χόνδρος παύει να υπάρχει και τα κόκκαλα τρίβονται απευθείας μεταξύ τους προκαλώντας πολύ έντονο πόνο. 


Η αρθρίτιδα είναι πιο συχνή σε ηλικιωμένους ασθενείς, όπως και αρκετά άλλα μυοσκελετικά προβλήματα, επειδή αποτελεί εκφυλιστική ασθένεια. Ωστόσο μπορεί να προκληθεί και σε νεότερα άτομα μετά από κάποιο μη σωστά επουλωμένο κάταγμα ή κάποια σοβαρή λοίμωξη.


Αιτία 5: Σύνδρομο πρόσκρουσης ώμου


Το σύνδρομο πρόσκρουσης ώμου προκαλείται όταν προσκρούουν οι τένοντες του ώμου στο ακρώμιο (μικρό οστό στην περιοχή της ωμοπλάτης) και ουσιαστικά δημιουργείται φλεγμονή στους τένοντες του στροφικού πετάλλου.


Η πρόσκρουση αυτή έχει ως αποτέλεσμα έντονο πόνο και δυσκολία στις κινήσεις.

Κύριες αιτίες του συγκεκριμένου συνδρόμου αποτελούν:


  • Διαρκής καταπόνηση του ώμου.

  • Η έντονη αθλητική δραστηριότητα, με υπερχρήση του ώμου.

  • Ανατομικοί παράγοντες.


Αιτία 6: Κάταγμα ώμου


Ο ώμος αποτελείται από τρία όστα: την κλείδα, την ωμοπλάτη και το βραχιόνιο οστό. Κάταγμα υπάρχει όταν ένα ή περισσότερα από τα παραπάνω οστά ραγίσουν ή σπάσουν.


Τα κατάγματα μπορούν να προκληθούν από πτώσεις, αθλητικές δραστηριότητες ή κάποιο τροχαίο. Ενώ τα συμπτώματα μπορεί να είναι:


  • Έντονος πόνος

  • Οίδημα

  • Μώλωπες

  • Δυσκολία στην κίνηση


Και αφού λοιπόν καλύψαμε τις αιτίες του πόνου στον ώμο ας περάσουμε στον τρόπο με τον οποίο γίνεται η διάγνωση.


Πώς Γίνεται η Διάγνωση της Αιτίας που Προκαλεί Πόνο στον Ώμο;


Καταρχάς το πρώτο βήμα είναι η λήψη πλήρους ιστορικού του ασθενή από τον θεράποντα ορθοπαιδικό και έπειτα η κλινική του εξέταση.


Αφού ο ιατρός ολοκληρώσει την εξέταση τότε θα κρίνει αν χρειάζεται κάποια περαιτέρω ακτινογραφία ή μαγνητική σε περίπτωση που υπάρχει ανησυχία για κάταγμα ή δεν μπορεί να γίνει ακόμα εμφανής η αιτία του προβλήματος. 


Ανάλογα λοιπόν με την διάγνωση, το επόμενο βήμα είναι η αντιμετώπιση του πόνου στον ώμο.


Πώς Αντιμετωπίζεται Θεραπευτικά ο Πόνος στον Ώμο;


Οι τρόποι θεραπευτικής αντιμετώπισης του πόνου στον ώμο ποικίλλουν ανάλογα με το πόσο συντηρητική ή επεμβατική προσέγγιση έχουν. 


Παρακάτω θα εμβαθύνουμε σε 5 από αυτούς.   





Τρόπος 1: Τροποποίηση δραστηριοτήτων


Το πρώτο που πρέπει να εφαρμόσουμε όταν έρθουμε αντιμέτωποι με έναν τέτοιο πόνο είναι η ξεκούραση. Όταν λοιπόν αναφερόμαστε σε τροποποίηση των δραστηριοτήτων μας, εννοούμε την μείωση ή την παύση της δραστηριότητας που μας προκάλεσε τον τραυματισμό.


Ειδικά σε περιπτώσεις που η αιτία του πόνου μπορεί να οφείλεται σε κάτι πιο απλό, είναι πιθανό να μην χρειαστεί κάποια παραπάνω ενέργεια από μέρους μας και ο πόνος να υποχωρήσει μόνος του.


Τρόπος 2: Λήψη μη στεροειδών αντιφλεγμονώδων φαρμάκων


Στην περίπτωση που ο πόνος δεν υποχωρεί με απλή ξεκούραση, μπορεί να προταθεί από τον ιατρό η λήψη μη στεροειδών αντιφλεγμονώδων φαρμάκων.


Πρόκειται για μία πολύ συνηθισμένη τακτική που βοηθά τον οργανισμό να καταπολεμήσει την φλεγμονή. 


Είναι σημαντικό η λήψη να γίνεται πάντα σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρο, τον οποίο οφείλετε να ενημερώσετε σε περίπτωση εμφάνισης ανεπιθύμητων παρενεργειών.


Τρόπος 3: Ενέσιμη θεραπεία


Η ενέσιμη θεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί με δύο τρόπους: 


  • για την άμεση ανακούφιση από τον πόνο 

  • για την έγχυση επουλωτικών στοιχειων που βοηθούν στην τελική φάση της θεραπείας 


Είναι συνετό η ένεση να γίνεται με την χρήση υπερήχου καθώς έτσι αφενός είναι βέβαιο ότι γίνεται στην σωστή περιοχή και αφετέρου αυξάνεται η αποτελεσματικότητα της. 


Τρόπος 4: Bowtech


Ένας άλλος αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης του πόνου στον ώμο είναι η λεγόμενη θεραπεία bowtech. 


Πρόκειται για μία ολιστική, ήπια, και ασφαλή μέθοδο που ουσιαστικά ενεργοποιεί τους μηχανισμούς αυτοθεραπείας του σώματος. 


Μία συνεδρία bowtech περιλαμβάνει μία σειρά ήπιων μαλακών κινήσεων πάνω στο ξαπλωμένο σώμα του ασθενή. Αυτές οι κινήσεις έχουν την μορφή ρολαρίσματος και εφαρμόζονται πάνω στον συνδετικό ιστό, τους μυς και τους τένοντες του ασθενή.



Μετά το πέρας της συνεδρίας δίνονται κάποιες οδηγίες στον ασθενή τις οποίες οφείλει να ακολουθήσει μέχρι το επόμενο ραντεβου του.


Σε πολλούς ασθενείς, τα θετικά αποτελέσματα είναι ορατά και αμέσως μετά το τέλος της πρώτης συνεδρίας, ενω για τους περισσοτερους, 6-8 συνεδριες είναι αρκετές για την πλήρη αποκατάσταση του προβλήματος.


Γενικά, δρα πολύ γρήγορα σε σχέση με άλλες μεθόδους, ενώ είναι πλήρως ακίνδυνη και αρκετά ευχάριστη ως διαδικασία. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και προληπτικά.


Ενώ η θεραπεία bowtech δεν μπορεί να αντικαταστήσει την παραδοσιακή Δυτική ιατρική, δεν παύει να έχει πολλαπλά οφέλη για την ποιότητα ζωής του ανθρώπου και την μείωση των σωματικών του πόνων.


Τρόπος 5: Χειρουργική επέμβαση


Στις πιο ακραίες περιπτώσεις έντονου πόνου, και μόνο εφόσον ο ιατρός κρίνει ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος αντιμετώπισης, προτείνεται ως λύση η χειρουργική επέμβαση


Αποτελεί την πιο παρεμβατική λύση θεραπείας και στις περισσότερες περιπτώσεις εξαλείφει παντελώς το πρόβλημα έχοντας ωστόσο και τις περισσότερες πιθανότητες για αρνητικές παρενέργειες.


Με Λίγα Λόγια


Σήμερα καλύψαμε όλα τα πιθανά αίτια του πόνου στον ώμο όπως και τον τρόπο διάγνωσης του.


Έπειτα αναφερθήκαμε εκτεταμένα στους τρόπους θεραπευτικής αντιμετώπισης του ενώ τονίσαμε τα πολλαπλά οφέλη που μπορεί να έχει η θεραπεία bowtech για τον ανθρώπινο οργανισμό. 


Αν λοιπόν θέλετε και εσείς να επωφεληθείτε από τα πολλαπλά οφέλη της θεραπείας bowtech, τότε παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μου και θα έρθω άμεσα σε επαφή μαζί σας για να προγραμματίσουμε μία συνεδρία!

Featured Posts
Δεν έχουν δημοσιευτεί ακόμη αναρτήσεις σε αυτήν τη γλώσσα
Μείνετε συντονισμένοι...
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Δεν υπάρχουν ακόμη ετικέτες.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page